Veelgestelde vragen

iAmsterdam

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail met je vraag naar: info@uitmarkt.nl.

Data en openingstijden 
De Uitmarkt 2022 vindt dit jaar plaats op 26, 27 en 28 augustus 2022. Op vrijdag 26 augustus is de Uitmarkt geopend van 19:00 uur tot 00:00 uur. Op zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus is de Uitmarkt geopend van 11:00 uur tot 00:00 uur.  

Toegang 
De Uitmarkt is gratis toegankelijk voor iedereen, met uitzondering van sommige Uitmarkt op Locatie deelnemers. De Uitmarkt is ook toegankelijk voor kinderen. 

Locatie 

Waar vindt de Uitmarkt plaats?
De Cultuurtuin en Uitmarkt in Concert zijn traditiegetrouw te vinden op het Museumplein. De deelnemende culturele instellingen van Uitmarkt op Locatie zijn te vinden rondom Museumplein en Leidseplein.  

Zijn er een garderobe en/of lockers aanwezig?
Nee, er zijn geen garderobe en/of lockers aanwezig op het terrein.  

Zijn er toiletten aanwezig?
Ja, op het Museumplein zijn extra toiletfaciliteiten aanwezig.  

Kan ik het terrein verlaten als ik eenmaal binnen ben?
Men kan te allen tijde het terrein op en af lopen, het is een openbaar terrein.  

Bereikbaarheid, vervoer & parkeren 

Adresgegevens
Cultuurtuin en Uitmarkt in Concert
Museumplein, 1079 RA Amsterdam 

Uitmarkt op Locatie
Concertgebouw: Concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam
Rijksmuseum: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
Van Gogh Museum: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam
Once Upon a Time Amsterdam: Museumplein 4, 1071 DJ Amsterdam
Concertgebouworkest: Gabriël Metsustraat 16, 1071 EB Amsterdam 
DeLaMar: Marnixstraat 402, 1017 PL Amsterdam 
Paradiso: Weteringschans 6-8, 1017 SG Amsterdam 
De Balie: Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam 

Waar kan ik parkeren?
U kunt parkeren bij Q-Park Museumplein op de Van Baerlestraat 33-B of bij parkeergarage Museum Quarter Amsterdam op de Nicolaas Maessstraat 2A.  

U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een ‘Parkeren + Reizen’ plek aan de rand van Amsterdam, om vervolgens met het openbaar vervoer naar het Museumplein te reizen. Er zit een P&R bij Amsterdam Arena (metro naar Weesperplein en dan tram 7, halte Spiegelgracht) en er zit een P&R bij Zeeburg (tram 26 naar Rietlandpark en dan tram 7 halte spiegelgracht).  

Hoe zit het met openbaar vervoer?
Op Museumplein stoppen vele bussen en trams. De bussen die stoppen op/in de buurt van Museumplein zijn bus 305, 347, 397, 41 en 65. De trams die stoppen op/in de buurt van Museumplein zijn tram 12, 19, 3, 2 en 5.  Plan je reis via https://9292.nl/. 

Eten & Drinken

Wat zijn de mogelijkheden voor eten en drinken?
Op het Museumplein is het mogelijk om eten en drinken te kopen bij de cateringstands van de Uitmarkt. 

Hoe kan ik betalen?
De Uitmarkt is Pin-only!  

Mag ik eten en drinken mee naar binnen nemen?
Het is niet toegstaan om zelf eten en drinken mee te nemen naar de Uitmarkt. 

NIX18
Er wordt geen alcohol geschonken of verkocht aan personen onder de 18 jaar. Ook is het voor personen van 18 jaar en ouder niet toegestaan om alcohol door te geven aan bezoekers jonger dan 18 jaar. Bij twijfel mag het personeel om een legitimatiebewijs vragen.  

Last-minute mededelingen
Voor last-minute mededelingen kunt u terecht op onze sociale media-kanalen of op de website. Voor de actuele programmering, check voordat u van huis gaat www.uitmarkt.nl.  

Facebook
Instagram

EHBO-posten
Op het Museumplein bevinden zich een vaste EHBO-post waar u te allen tijde terecht kan met medische problemen, of om te kolven. 

Gevonden voorwerpen
Gevonden voorwerpen worden bewaard bij het productiekantoor van de Uitmarkt. Als u iets kwijtraakt kunt u mailen naar info@uitmarkt.nl.  

Overige vragen 

Wat voor weer/temperatuur wordt het?
Niets is zo verraderlijk als het weer! Wij hopen op zonnige dagen maar dit kunnen wij niet met zekerheid voorspellen. Aangezien de Uitmarkt een buitenevenement is en niet overdekt raden wij aan voor de zekerheid een regenjas mee te nemen.   

Laat je (grote) tas thuis
Wij verzoeken u zo min mogelijk mee te nemen naar het evenement. 

Mag ik de Uitmarkt bezoeken met (geleide)hond?
Het is toegestaan om uw hond mee te nemen op het terrein. Wij raden dit echter wel af, gezien de grote mensenmassa en harde en vele geluiden.  

Mag ik foto’s/video’s maken?
U mag te allen tijde foto’s en video’s maken voor persoonlijk gebruik. Het is niet toegestaan om het beeldmateriaal te gebruiken voor commerciële doeleinden.  

Als u iets post op uw sociale media vergeet ons niet te taggen!
Instagram: @de_uitmarkt
Facebook: @Uitmarkt 

Kan ik de artiesten voor of na hun show ontmoeten?
Er is in principe geen mogelijkheid om de artiesten te ontmoeten.  

Is de Uitmarkt toegankelijk voor minder validen?
De meeste Uitmarktoptredens en –locaties zijn toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Een groot aantal binnenlocaties zijn rolstoeltoegankelijk. Wij adviseren u om bijtijds aanwezig te zijn bij de voorstelling(en) van uw keuze. U kunt zich melden bij een van onze publieksbegeleiders (onze vrijwilligers zijn herkenbaar aan het Uitmarkt t-shirt). Zij kunnen u laten weten of er plaats is in de zaal voor een rolstoel/scootmobiel en u desgewenst begeleiden naar de zaal.

Hoe kom ik als journalist/fotograaf aan een persaccreditatie?
Voor het aanvragen van persaccreditatie kunt u mailen naar Marieke de Vos (mdvos@xsagafestivals.nl). 

Over de Uitmarkt en de editie van 2022

Wat is de Uitmarkt?
Sinds 1978 markeert de Uitmarkt ieder jaar, in het laatste weekend van augustus, de landelijke opening van het culturele seizoen. De Uitmarkt vindt elk jaar plaats in de (culturele) hoofdstad Amsterdam. Theaters, dans- en toneelgezelschappen, orkesten en ensembles, artiesten, impresariaten en andere culturele instellingen presenteren er hun nieuwe programma, in de Cultuurtuin, op locatie en op het hoofdpodium.

Kennen andere steden ook de Uitmarkt?
Verschillende steden in Nederland organiseren culturele evenementen om de opening van het culturele seizoen te vieren en geïnteresseerden laagdrempelig in contact te brengen met cultuur en de activiteiten in het komende seizoen. De naam Uitmarkt is specifiek voorbehouden aan de landelijke opening van het culturele seizoen in de hoofdstad Amsterdam. Rotterdam kent bijvoorbeeld de Rotterdam Uitdagen georganiseerd door het Rotterdam Uitburo, Den Haag heeft het Haags UIT Festival en Leeuwarden heeft Uitfestival Leeuwarden. Het concept is identiek: culturele instellingen presenteren door middel van sneak peeks het programma voor het nieuwe seizoen aangevuld met informatiemarkten. 

Waarom en met welk doel wordt de Uitmarkt georganiseerd?
Ons doel is om op een laagdrempelige en uitnodigende manier mensen in contact te brengen met cultuur en het cultureel aanbod om hen zo te verleiden om actiever deel te nemen aan cultuur in het komende jaar. De Uitmarkt laat mensen, jong + oud, kennis maken met een divers en omvangrijk aanbod, met de verschillende genres dans, lezingen, toneel, debatten, muziek, literatuur, musea etc. Laagdrempelig en uitnodigend betekent dat alle optredens tijdens de 2,5 dag durende Uitmarkt gratis toegankelijk zijn en dus door iedereen bijgewoond kunnen worden.

Wie organiseert de Uitmarkt?
Al 45 jaar heeft de Uitmarkt maar één doel: meer mensen introduceren tot het enorme diverse aanbod aan kunst en cultuur in Nederland. De Uitmarkt wordt georganiseerd door XSAGA Festivals, in opdracht van Stichting Uitmarkt. XSAGA Festivals is verantwoordelijk voor de redactie, publiciteit, marketing, productie, programmering en organisatie: van opbouw tot afbouw en alles wat daartussen gebeurt. 

Wat houdt het aangepaste concept in?
Al 45 jaar markeert de Uitmarkt in Amsterdam de nationale start van hét culturele seizoen. Na twee jaar waarin de hele culturele sector hard is getroffen, is het nu tijd om de rug te rechten. We presenteren als vanouds landelijke kunst en cultuuraanbod van het komend seizoen en vieren de enorme kwaliteit en diversiteit van kunst en cultuur. Dat doen we zoals altijd in het laatste weekend van augustus op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus. Maar wel met een aangepast concept en programma dat zich concentreert op het Museumplein en het Leidseplein en landelijk wordt uitgezonden. De Uitmarkt van dit jaar heeft drie onderdelen: Uitmarkt: in Concert, Uitmarkt: de Cultuurtuin en Uitmarkt: op Locatie.

Is er ook een informatie- en boekenmarkt tijdens de Uitmarkt 2022?
Deze editie is er géén separate informatie- en boekenmarkt zoals u deze gewend bent van voorgaande edities. Daarvoor in de plaats introduceren wij de Uitmarkt Cultuurtuin. Een bijzondere ervaring waarin de bezoekers in alle rust kunnen ronddwalen en informatie met betrekking tot het komende culturele seizoen digitaal kunnen scannen door het gebruik van hun mobiele telefoon. Hier maakt men ook kans op bijzondere aanbiedingen en speciale Uitmarkt kortingen. Naast het ruime informatieve aanbod bevinden zich in de Cultuurtuin enkele ‘geheime kamers’ waar het publiek live geconfronteerd wordt met het kakelverse aanbod. Zo blijft er genoeg te ontdekken bij de nationale opening van het culturele seizoen.

Is de Uitmarkt te zien op televisie?
De Uitmarkt wordt ondersteund door mediapartners AVROTROS en NTR. Op zowel zaterdag als zondag zijn er live uitzendingen te zien vanaf het hoofdpodium. Op zaterdag kunt u kijken naar Uitmarkt 2022: De Opening, uitgezonden via de NTR om 21:15. Op zondag kunt u kijken naar Uitmarkt 2022: Musical Awards The Kick-off, geproduceerd door Medialane en uitgezonden via AVROTROS op NPO1 om 21:22. 

Mijn vraag staat hier niet tussen
U kunt te allen tijde mailen naar info@uitmarkt.nl met uw vraag. Wij hopen uw vraag zo snel mogelijk te kunnen beantwoorden.