Upload (De Nationale Opera)

iAmsterdam
1629801952_Schermafbeelding2021-08-24om12.45.18.png

Upload (De Nationale Opera)

Voor eeuwig doorleven: het kan als een upload, een digitale versie van jezelf. Het klinkt als toekomstmuziek, maar over niet al te lange tijd zal het mogelijk zijn onze herinneringen, gedachten en ervaringen over te zetten naar een artificieel brein. Voor sommigen utopisch; op die manier blijven we voor altijd bestaan en hoeven onze geliefden ons nooit meer te missen. Maar wat betekent dit daadwerkelijk voor ons mens-zijn, onze identiteit en voor onze relaties met anderen?

In de opera Upload ondergaat een man de transformatie van levend lichaam naar onsterfelijk digitaal bestaan. Hij laat een digitale versie van zichzelf maken, in de hoop zo gelukkiger te worden. De laatste stap is het opgeven van zijn fysieke lichaam, waarna hij kan doorleven als een upload. In die hoedanigheid komt hij weer thuis bij zijn dochter. Zij wist niets van zijn beslissing zich te laten uploaden en probeert haar vader te begrijpen. Waarom heeft hij deze keuze gemaakt? Is hij nog dezelfde persoon? En lukt het hun om op deze manier verder te leven?

De trailer van Upload is te zien als een onderdeel van het 'Uitmarkt on demand’ programma van 2021. Nieuwsgierig geworden? In oktober is de theaterversie van Upload te zien bij De Nationale Opera. Klik hier voor meer informatie.

 

fotocredits: Marco Borggreve

Kijk nu!
Kijk nu!
Registreer en kijk!
Uw emailadres is niet juist
Kijk nu!